Јеzik

  • Српски
  • Serbo-Croatian
  • Magyar
  • English
Suboticka Toplana

Mediji o subotičkoj toplani

"Toplana" će se grejati na biomasu

Subotičke novine
26.07.2013

Vojvodina raspolaže velikim potencijalima da iz obnovljivih izvora zameni uvozne energente i ovdašnja "Toplana" ušla je u pionirski poduhvat igradnje pogona na biomasu. Osim toplotne energije, proizvodiće se i struja koja će se isporučivati elektrodistribuciji.

Žetveni ostaci za toplotu i struju

Danas
25.07.2013

Subotička toplana, grad Subotica i KfW razvojna banka predstavili su u gradskoj kući u Subotici rezultate izvodljivosti za izgradnju kogenerativnog postrojenja na biomasu. Postrojenje kapaciteta 10 MW toplotne energije i 5 MW električne energije prvo je postrojenje ove vrste u Srbiji ...

Postrojenje za biomasu

Blic
23.07.2013

Subotička toplana, grad Subotica i Razvojna banka KfW predstavili su u Gradskoj kući u Subotici rezultate izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu kapaciteta 10 MW toplotne energije i pet MW električne energije, koje bi bilo prvo te vrste u Srbiji.

Studija, koje je finansiralo nemačko Ministarstvo ekonomsku saradnju i razvoj, pokazala je da je izgradnja opravdana. Rečeno je da će Subotica upotrebom biljnog otpada kao goriva podmirivati 40 odsto energije potrebne za...

Toplana u Srbiji prva na biomasu

Dnevnik
22.07.2013

Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju kogenerativnog postrojenja na biomasu u JKP "Subotička toplana" predstavljeni su ovih dana javnosti. Planirano postrojenje koristiće biomasu kao glavni energent, a količina žetevenih ostataka potrebna za godišnju proizvodnju postrojenja iznosi do 35.000 tona godišnje. Studiju izvodljivosti za potrebe "Subotičke toplane" finansiralo je nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko KfW razvojne banke.

Prvo kogenerativno postrojenje na biomasu

Blic
21.07.2013

Izgradnja prvog kogenerativnog postrojenja na biomasu u Srbiji započeće uskoro u Subotici, a ukupna vrednost investicije iznosi 27 miliona Evra. Studiju za potrebe JKP "Subotičke toplane" finansiralo je nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju. Postrojenje će na godišnjem nivou proizvoditi 45.000 MWh toplotne energije što je 45 odsto ukupne proizvodnje toplotne energije i 35.000 MWh za električnu energiju.

Postrojenje na biomasu

Kurir
21.07.2013

Javno komunalno preduzeće "Subotička toplana" postavilo je u Srbiji prvo kogenerativno postrojenje na biomasu, odnosno žetvene ostatke, koje će proizvoditi toplotnu i električnu energiju.

Postrojenje će na godišnjem nivou proizvoditi 45.000 MWh toplotne energije što predstavlja oko 45 odsto ukupne proizvodnje toplotne energije. - navodi se u saopštenju.

Subotička toplana koristiće biomasu kao energent

"Yu Eco TV"
09.03.2012

U Subotici je potpisan sporazum o donaciji za studiju izvodljivosti za kombinovano postrojenje grejanja na biomasu. Sporazum su potpisali gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i direktor kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Beogradu dr Jurgen Velšof. Donacija iznosi 230.000 evra.

Svečanim potpisivanjem ugovora o donaciji Subotička toplana mogla bi da uskoro kao energent koristi biomasu. Studija će da pokaže koliko je isplativo koristiti biomasu kao energent. U planu je izgradnja...