Nyelv

  • Српски
  • Serbo-Croatian
  • Magyar
  • English
Suboticka Toplana

A Szabadkai Távfűtő Művek fél évszázada

21.10.2014 -- savo

2013.12.2.

A Szabadkai Távfűtő Művek KMV fontos jubileumot ünnepelt a mai napon: fennállásának 50. évfordulóját.  A Városháza dísztermében megtartott ünnepi akadémián részt vettek a helyi önkormányzat, az Európai Unió szerbiai delegációjának, a Német SZK belgrádi nagykövetségének, az Energetikai és Környezetvédelmi Minisztériumnak, a KfW Fejlesztési Bank belgrádi irodájának, illetve több köztársasági és tartományi, valamint helyi  hatóságnak és intézménynek a képviselői.
Szabadka polgármestere, Maglai Jenő, gratulált a Szabadkai Távfűtő Művek KMV vezetőségének a jelentős évforduló alkalmából és kifejezte reményét, hogy ez a közművállalat továbbra is visszaigazolja a helyi önkormányzat és a szabadkaiak bizalmát.  Elmondta, hogy  a közművállalat hosszú utat tett meg ezidáig és az egész országban a jól működő közművállalat példájaként szolgál e területen.
- A hőenergia termelése és leszállítása az életminőség azon elemei, melyeknek mindig jelen kell lenniük Szabadkán.  Ezek, bizonyos módon polgártársaink mindennapi életének a minőségét is meghatározzák.  Másfelől, ezek révén Szabadka a modern városok sorába lép” - mondta, Magali Jenő, és hozzátette: “A Távfűtő Művek a háztartások  27 százalékának biztosítja a hőenergiát Szabadka város területén.”
Kiemelve a Szabadkai Távfűtő Művek előtt álló számos kihívást, Magali polgármester úr bejelentette, hogy ez a közművállalat továbbra is élvezni fogja a helyi önkormányzat támogatását mind tevékenysége, mind fejlesztési tervei tekintetében.
- A modern kor megköveteli a vállalat foglalkoztatottjaitól és vezetőségétől, hogy bátran szembe nézzenek a kihívásokkal a modern technológiák követésében és a minőséges szolgáltatásokban, de a polgárok számára megfizethető díjak tekintetében is.  A város mindig ott lesz a Szabadkai Távfűtő Művek mellett, mivel ez a vállalat a helyi önkormányzat egyik stratégiai jelentőségű közművállalata.  “Ezért, szerintem, mindig számíthatnak arra, hogy az önkormányzat, lehetőségeihez és kapacitásaihoz mérten, teljes mértékben támogatja munkájukat, működésüket és a vállalat által felvállalt kötelezettségek minőséges teljesítését a polgárok irányában”, emelte ki Maglai.
A Szabadkai Távfűtú Művek KMV igazgatója, Rikic Pero, elmondta, hogy nagy nap a mai a vállalat számára, az 50 éves munka és fennállás ünnepe, melyre mind a vállalat vezetősége, mind a foglalkoztatottak igen büszkék.
- Jelszavunk: “50 éve fűtünk és működünk” és reméljük továbbra is ezt tehetjük.  Szeretném megköszönni mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett a vállalat fejlesztésében, az eddigi munkát és hadd gratuláljak minden foglalkoztatottnak a jubileum alkalmából”, mondta Rikity.
Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a vállalat 1963-ban alakult, miután a villanytelep beszüntette a munkát és 5 évtizeddel a megalakulástól ez a vállalat újra a biomassza alapú villanyáram-termelés beveztését tervezi, kombinált elektromos és hőenergiai folyamatban.
Rikic kiemelte, hogy az elmúlt 10 évet a távhőszolgáltatás átfogó felújítása és korszerűsítése jellemezte.  Ma már a Szabadkai Távfűtő, tette hozzá, több mint 10 ezer lakóegységet és kb. 400 kereskedelmi fogyasztót lát el Szabadkán.
A következő időszak terveiről beszélve, elmondta, hogy prioritást élveznek a távhőszolgáltatási rendszer felújítása és korszerűsítése, a kapacitások 20 százalékos emelése mellett a következő 5 évben, a hő- és elektromos energia kombinált termelése kisebb teljesítményű kogenerációs egységekben, illetve a megújuló energiaforrások beveztése a vállalat termelési rendszerébe. 
Az ünnepségen a vállalat képviselői köszönő oklevelet adtak át az EU szerbiai delegációjának és a Német SZK Kormányának a vállalat fejlesztési terveinek támogatásáért, illetve a cég két volt igazgatójának, Bogdán István magiszternek és Horvácki Grgo mérnöknek, akik sok éven át vezették a távhőszolgáltatót.
A forró vizes távhőszolgáltatás 1963. december 2-én indult be.  Ez a nap tekinthető a szabadkai távhőszolgáltatás kezdetének.